2019-ben Parlamenti Kutatások Központja negyedik alkalommal rendezte meg a Parlamentarizmus Napját. Ebben az évben „Legislatures and Laws in Europe” című  nemzetközi konferenciával emlékezett meg a PKK az első szabadon választott Országgyűlés 1990. május 2-i alakuló üléséről.

A 2019-es rendezvény szervezői köre szépen példázza a Parlamenti Kutatások Központjának azon célját, hogy intézményeken átívelő, azokat összekötő fórumot teremtsen a hazai parlamentarizmus-kutatással foglalkozó szakértőknek. Ekképpen a Széchenyi István Egyetemhez a Károli Gáspár Református Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csatlakozott az évfordulót köszöntő, immár negyedik tudományos konferencia megszervezésében, amely a Konrad Adeuaner Alapítvány támogatásával valósult meg.

Az MTA Humán Tudományok Kutatóházában tartott idei rendezvényre Európa hét országából (Ausztria, Csehország, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Egyesült Királyság, Magyarország) érkeztek oktatók, kutatók, parlamenti hivatalnokok, hogy az egész napos, angol nyelvű konferencián osszák meg egymással és a hallgatókkal kutatási eredményeiket. Az eseményen olyan témákról volt szó, mint például a hatékony jogalkotás, a gyorsuló világ törvényalkotása, a Közép-európai parlamentek elnevezésének története vagy a parlamenti nyilvánosság és a házszabály-reformok okai és háttere. Több előadó is a parlamenti hatékonyság és képviselői jogok konfliktusát állította a középpontba, saját országából hozott példával. A parlamentektől ma sokan hatékony munkát várnak, ez azonban gyakran a beszédidő és a politikai viták kárára valósul meg. A kormányok számára a hatékonyság mindenekelőtt gyors törvényalkotási eljárásokat jelent, bár a jogalkotói hatékonyságra sokszor igaz, hogy éppen a megfontolt, lassú jogalkotáson keresztül lehet eljutni a megfelelő döntéshez. A gyorsaság, minőség és (ház)szabályszerűség újra és újra konfliktusba kerül egymással. A tudomány a gyakorlat elemzése és összehasonlító tanulmányok által fontos megoldási javaslatokkal szolgálhat annak érdekében, hogy ezek a célok egymással összeegyeztethetőek legyenek.

A rendezvényról készült fotógaléria ide kattintva érhető el.

Kép és videó

Parlamenti Kutatások Központja Eseménynaptára