A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal megszervezett esemény után, 2017-ben is megrendezésre kerül a "Parlamentarizmus napja", amely ezúttal a "Parlamenti törvényalkotás európai gyakorlatai" című konferenciának nyújt keretet.

A konferencia időpontja: 2017. május 2. 14.00-16.00

A konferencia helyszíne: Országház Főemelet 21-es terem

A törvényhozás nem a parlamentben kezdődik, és nem is ott ér véget, de a nyilvános vitára itt kerül sor, emiatt ez a törvényalkotás legdemokratikusabb, egyben leglátványosabb és legátláthatóbb szakasza. A parlamentek, mint jelentős hagyományokkal rendelkező intézmények, ma számos új kihívással néznek szembe, úgy az információhiány, mint az időnyomás, a politikai napirendek miatt. Műhelykonferenciánkon kimagasló gyakorlati szakemberek, “új” és “régi” európai demokráciák parlamentjeinek vezető tisztviselői osztják meg tudásukat, tapasztalataikat a parlamenti törvényalkotás szabályairól és gyakorlatáról.  Az eljárási szabályok ismertetésén túl bemutatják a törvényalkotás időbeli kereteit (gyorsított törvényalkotás) és olyan vonatkozásait, mint a törvényjavaslat előzetes ellenőrzése és parlamenti vitája.  
 
A Parlamenti Kutatások Központja a Parlamentarizmus Napja évenkénti megrendezésével az első szabadon választott parlament 1990. május 2-i alakuló ülésére emlékezik. 
 
 
Program
 
Megnyitó: GULYÁS Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a Törvényalkotási Bizottság elnöke
 
Előadások:
  • Törvényalkotás az Egyesült Királyságban - Paul EVANS, főtanácsadó, Egyesült Királyság parlamentjének alsóháza (House of Commons, London)  
  • Törvényalkotás Németországban - Andrea ERIKSSON, jogi tanácsadó, Parlamenti Jogi Főosztály, Szövetségi Gyűlés (Bundestag, Berlin)
  • Törvényalkotás Portugáliában - Ana Paula BERNARDO, főosztályvezető, Plenáris Ülést Támogató főosztály, Nemzetgyűlés (Assembleia da República, Lisszabon)
  • Záró gondolatok - SMUK Péter PhD, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető, Széchenyi István Egyetem, kutató, Parlamenti Kutatások Központja 
 
Moderátor: SZABÓ Zsolt PhD, egyetemi adjunktus, Károli Gáspár Református Egyetem, külső kutató, Parlamenti Kutatások Központja 
A műhelykonferencia nyelve angol, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással.
 
 
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt !
 
 
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát április 27-ig jelezze nevének, szervezetének és személyi igazolványa számának megadásával a következő e-mail címen: pkk@sze.hu Az országházi beléptetés 13:30-13:55 között az XVII-es kapun (északi bejáraton) keresztül történik.
 
A rendezvény támogatója a Konrad Adanauer Alapítvány.
 
A műhelykonferencia programja ide kattintva letölthető pdf-formátumban.

Kép és videó

Parlamenti Kutatások Központja Eseménynaptára

Nyári nyitvatartás 2020. augusztus 3. - 2020. augusztus 23.
Munkaszüneti nap 2020. augusztus 20.
Szenátusi Ülés 2020. augusztus 31. 14:00 - 16:00
Kurzuskiírási időszak kezdete 2020. szeptember 28.
Szenátusi Ülés 2020. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Kurzuskiírási időszak vége 2020. október 16.