A tavalyi, hagyományteremtő szándékkal megszervezett esemény után, 2017-ben is megrendezésre kerül a "Parlamentarizmus napja", amely ezúttal a "Parlamenti törvényalkotás európai gyakorlatai" című konferenciának nyújt keretet.

A konferencia időpontja: 2017. május 2. 14.00-16.00

A konferencia helyszíne: Országház Főemelet 21-es terem

A törvényhozás nem a parlamentben kezdődik, és nem is ott ér véget, de a nyilvános vitára itt kerül sor, emiatt ez a törvényalkotás legdemokratikusabb, egyben leglátványosabb és legátláthatóbb szakasza. A parlamentek, mint jelentős hagyományokkal rendelkező intézmények, ma számos új kihívással néznek szembe, úgy az információhiány, mint az időnyomás, a politikai napirendek miatt. Műhelykonferenciánkon kimagasló gyakorlati szakemberek, “új” és “régi” európai demokráciák parlamentjeinek vezető tisztviselői osztják meg tudásukat, tapasztalataikat a parlamenti törvényalkotás szabályairól és gyakorlatáról.  Az eljárási szabályok ismertetésén túl bemutatják a törvényalkotás időbeli kereteit (gyorsított törvényalkotás) és olyan vonatkozásait, mint a törvényjavaslat előzetes ellenőrzése és parlamenti vitája.  
 
A Parlamenti Kutatások Központja a Parlamentarizmus Napja évenkénti megrendezésével az első szabadon választott parlament 1990. május 2-i alakuló ülésére emlékezik. 
 
 
Program
 
Megnyitó: GULYÁS Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a Törvényalkotási Bizottság elnöke
 
Előadások:
  • Törvényalkotás az Egyesült Királyságban - Paul EVANS, főtanácsadó, Egyesült Királyság parlamentjének alsóháza (House of Commons, London)  
  • Törvényalkotás Németországban - Andrea ERIKSSON, jogi tanácsadó, Parlamenti Jogi Főosztály, Szövetségi Gyűlés (Bundestag, Berlin)
  • Törvényalkotás Portugáliában - Ana Paula BERNARDO, főosztályvezető, Plenáris Ülést Támogató főosztály, Nemzetgyűlés (Assembleia da República, Lisszabon)
  • Záró gondolatok - SMUK Péter PhD, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető, Széchenyi István Egyetem, kutató, Parlamenti Kutatások Központja 
 
Moderátor: SZABÓ Zsolt PhD, egyetemi adjunktus, Károli Gáspár Református Egyetem, külső kutató, Parlamenti Kutatások Központja 
A műhelykonferencia nyelve angol, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással.
 
 
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt !
 
 
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát április 27-ig jelezze nevének, szervezetének és személyi igazolványa számának megadásával a következő e-mail címen: pkk@sze.hu Az országházi beléptetés 13:30-13:55 között az XVII-es kapun (északi bejáraton) keresztül történik.
 
A rendezvény támogatója a Konrad Adanauer Alapítvány.
 
A műhelykonferencia programja ide kattintva letölthető pdf-formátumban.

Kép és videó

Parlamenti Kutatások Központja Eseménynaptára

Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.
Kurzuskiírási időszak vége 2018. október 19.
Munkaszüneti nap 2018. október 23.
Munkaszüneti nap 2018. november 1.
Munkaszüneti nap 2018. december 25. - 2018. december 26.
Munkaszüneti nap 2019. január 1.